BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 6, 2017

Just An Update

Fuyoo..lama tinggal blog ni. Does blog post relevant nowadays?? I rasa macam blogpost ni more to syok sendiri je kan?? More to update for self reading & record. Trend baca blog dah makin pupus rasnaya. Like myself, i dah tak kuasa dah nak baca blog..apatah lagi nak update blog sendiri. But still, pabila teringat, jadi teringin plak nak update harini. Just a short updates. Will do it in points:

  • My Aidan dah exceeded 1 year milestone. Dah boleh jalan terkedek2 dan lari juga terkedek2. Makin clingy and kepo and curious. Masih suka layan katun especially nursery rhymes songs. I love baby at this age, so montok, so squishy and they are responsive now. 
  • Bulan puasa ni makanan makin mahal kannn? Haritu gi beli makanan bebuka (pasal tak masak), habis RM50 plus jugak la untuk whole family makan. Aishh...makan kat restoran tomyam lagi murah kottt. Kuih pun kecik-kecik, jual 3 for RM2. Takleh la selalu melayan beli kat bazar ramadhan. Dah jadi surirumah ni kena rajin2 la masak yeee. Kadang tu bosan gak taktau masak apa, teringin makan nasi kerabu la..nasi beriyani la...nasi arab la..so kena la beli kan, i taktau masak semua tuuu.  
  • So far my 7 y.o daughter dapat puasa penuh tanpa drama. Last year macam2 drama kena layan, but hanya ponteng few days. Hopefully she can finish her 30 days fasts this year.  
  • Why there are sooo many raya sales niii. Online shopping ni memang dangerous betul. Luckily i ni size besar, so banyak baju takde size. Jadi kalau cantik pun mampu tengok je. Rahmat jugak kan plus size ni. Hahahaha. But habis jugak duit tuuu gi beli tudung, telekung, kids clothes (H&M had a massive online sales, 1 baju RM16 je!!) and cosmetics. 
  • This year raya kat Sarawak. Means boleh melantak kek sarawak!! Tomorrow balik Aor Star, kalau raya kat Sarawak, we will sure balik berpuasa kat Alor Star because best puasa kat sana. Banyak makanan sedap and the bazar ramadhan is the best..macam2 ada, sedap, accessible and cheaper. Cakap banyak tak guna, orang Kedah tau la noh!
  • Recently we celebrated our 11th year wedding anniversary. Dah 11 tahun menempuh alam perkahwinan, naik turun dari segi ekonomi, from apartment to landed house, from kelisa to alza mpv, from me working to me being work from home mom and now 3 healthy kids. Alhamdulillah for all the experience & gifts. Nak cerita bab perkahwinan ni, takde siapa ada experience yang sama, betul tak? Kalau nak cerita kat orang pasal marriage kita memang takkan yang faham totally because it is emotionally exclusive between you and your husband. People can relate but not one can say yes i have the same marriage as yours. No, it is impossible. My point is, your marriage is what you build & evolve with your love ones, so jangan la compare dengan marriage orang yang you nampak kat social media or dari ceritanya. Believe me, there are backstories that every marriage has to endure to be great. For me, Alhamdulillah..so far takde ujian yang belum mampu handle.

Ok that's all lah. Kalau rajin, lepas raya la update ye..with pictures. Selamat berpuasa semua! 

Tuesday, January 3, 2017

2017 & My 2 Schooling Kids

Happy New Year everyone. Whatever your hopes & dreams for 2017, i hope the year serves you well. My 2016 was ok. No drama, just me being work from home mom a.k.a slaves to my kids. It is a tiring  & undervalued job but i do enjoy taking care of my kids full time. Memang la letih dan hidup kelam kelibut ikut kerenah anak, but at least i have more time for my kids untuk masak dan personally monitor their studies. Kalau melawak kata i nak kerja balik, menjerit2 diorang macam suruh terjun lombong. Hahahahaha.....

To get organize ofcourse la one has to own a planner kann.

For 2017 i want to be organize. You know la, stay at home with a baby i can't really track time, kejap je masa dah berlalu. So this year i want to be more organize. I want to slip some time for exercise (dekat rumah je) & reading. I also want to keep track of my expenses. Selalu sangat draw duit, sometime tak tahu mana peginya duit tu, padahal duduk rumah je. And finally i want to be a better muslim. Sejak ada baby i hardly had time to recites Quran, kekadang rasa bersalah sangat. Dulu almost every night akan baca. Bila ada baby selalau baca sekerat dah dengar Aidan nangis kena la stop, pastu tutup simpan terus. Kena gak curi time, dapat baca 2 pages pun jadila kan.


This year my 2 kids dah sekolah. Dania standard 1 and Adam standard 4. Sorang sekolah pagi, sorang petang. So my jadual starts early this year. No more bangun lewat (FYI, i am not a morning person). Ada orang suka time anak ke sekolah, ada orang suka time musim anak cuti skolah. For me, i prefer anak cuti sekolah pasal tak kalut sangat nak masak & siap kan diorang ke sekolah. Every house chores has to revolves around their schooling time. Sometime nak gi office pun kena tunggu anak balik sekolah or gi skolah dulu. So i prefer cuti sekolah.

Dania's first day schooling was okay. No tears, in fact she was excited. Already made some friends. I hope she likes school. Kita tengok pulak anak perempuan ni study lagu mana pulak. Anak laki tau dah, keja nak main je..relax & cool. Kalau bab study kena push macam kita yang nak exam.

Oh and i also want to update my blog more. Eh macam banyak je nak buat kan. Eksyen je lebey, in the end, apa pun tak settle. Hahahaha...