BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 6, 2017

Just An Update

Fuyoo..lama tinggal blog ni. Does blog post relevant nowadays?? I rasa macam blogpost ni more to syok sendiri je kan?? More to update for self reading & record. Trend baca blog dah makin pupus rasnaya. Like myself, i dah tak kuasa dah nak baca blog..apatah lagi nak update blog sendiri. But still, pabila teringat, jadi teringin plak nak update harini. Just a short updates. Will do it in points:

  • My Aidan dah exceeded 1 year milestone. Dah boleh jalan terkedek2 dan lari juga terkedek2. Makin clingy and kepo and curious. Masih suka layan katun especially nursery rhymes songs. I love baby at this age, so montok, so squishy and they are responsive now. 
  • Bulan puasa ni makanan makin mahal kannn? Haritu gi beli makanan bebuka (pasal tak masak), habis RM50 plus jugak la untuk whole family makan. Aishh...makan kat restoran tomyam lagi murah kottt. Kuih pun kecik-kecik, jual 3 for RM2. Takleh la selalu melayan beli kat bazar ramadhan. Dah jadi surirumah ni kena rajin2 la masak yeee. Kadang tu bosan gak taktau masak apa, teringin makan nasi kerabu la..nasi beriyani la...nasi arab la..so kena la beli kan, i taktau masak semua tuuu.  
  • So far my 7 y.o daughter dapat puasa penuh tanpa drama. Last year macam2 drama kena layan, but hanya ponteng few days. Hopefully she can finish her 30 days fasts this year.  
  • Why there are sooo many raya sales niii. Online shopping ni memang dangerous betul. Luckily i ni size besar, so banyak baju takde size. Jadi kalau cantik pun mampu tengok je. Rahmat jugak kan plus size ni. Hahahaha. But habis jugak duit tuuu gi beli tudung, telekung, kids clothes (H&M had a massive online sales, 1 baju RM16 je!!) and cosmetics. 
  • This year raya kat Sarawak. Means boleh melantak kek sarawak!! Tomorrow balik Aor Star, kalau raya kat Sarawak, we will sure balik berpuasa kat Alor Star because best puasa kat sana. Banyak makanan sedap and the bazar ramadhan is the best..macam2 ada, sedap, accessible and cheaper. Cakap banyak tak guna, orang Kedah tau la noh!
  • Recently we celebrated our 11th year wedding anniversary. Dah 11 tahun menempuh alam perkahwinan, naik turun dari segi ekonomi, from apartment to landed house, from kelisa to alza mpv, from me working to me being work from home mom and now 3 healthy kids. Alhamdulillah for all the experience & gifts. Nak cerita bab perkahwinan ni, takde siapa ada experience yang sama, betul tak? Kalau nak cerita kat orang pasal marriage kita memang takkan yang faham totally because it is emotionally exclusive between you and your husband. People can relate but not one can say yes i have the same marriage as yours. No, it is impossible. My point is, your marriage is what you build & evolve with your love ones, so jangan la compare dengan marriage orang yang you nampak kat social media or dari ceritanya. Believe me, there are backstories that every marriage has to endure to be great. For me, Alhamdulillah..so far takde ujian yang belum mampu handle.

Ok that's all lah. Kalau rajin, lepas raya la update ye..with pictures. Selamat berpuasa semua! 

Tuesday, January 3, 2017

2017 & My 2 Schooling Kids

Happy New Year everyone. Whatever your hopes & dreams for 2017, i hope the year serves you well. My 2016 was ok. No drama, just me being work from home mom a.k.a slaves to my kids. It is a tiring  & undervalued job but i do enjoy taking care of my kids full time. Memang la letih dan hidup kelam kelibut ikut kerenah anak, but at least i have more time for my kids untuk masak dan personally monitor their studies. Kalau melawak kata i nak kerja balik, menjerit2 diorang macam suruh terjun lombong. Hahahahaha.....

To get organize ofcourse la one has to own a planner kann.

For 2017 i want to be organize. You know la, stay at home with a baby i can't really track time, kejap je masa dah berlalu. So this year i want to be more organize. I want to slip some time for exercise (dekat rumah je) & reading. I also want to keep track of my expenses. Selalu sangat draw duit, sometime tak tahu mana peginya duit tu, padahal duduk rumah je. And finally i want to be a better muslim. Sejak ada baby i hardly had time to recites Quran, kekadang rasa bersalah sangat. Dulu almost every night akan baca. Bila ada baby selalau baca sekerat dah dengar Aidan nangis kena la stop, pastu tutup simpan terus. Kena gak curi time, dapat baca 2 pages pun jadila kan.


This year my 2 kids dah sekolah. Dania standard 1 and Adam standard 4. Sorang sekolah pagi, sorang petang. So my jadual starts early this year. No more bangun lewat (FYI, i am not a morning person). Ada orang suka time anak ke sekolah, ada orang suka time musim anak cuti skolah. For me, i prefer anak cuti sekolah pasal tak kalut sangat nak masak & siap kan diorang ke sekolah. Every house chores has to revolves around their schooling time. Sometime nak gi office pun kena tunggu anak balik sekolah or gi skolah dulu. So i prefer cuti sekolah.

Dania's first day schooling was okay. No tears, in fact she was excited. Already made some friends. I hope she likes school. Kita tengok pulak anak perempuan ni study lagu mana pulak. Anak laki tau dah, keja nak main je..relax & cool. Kalau bab study kena push macam kita yang nak exam.

Oh and i also want to update my blog more. Eh macam banyak je nak buat kan. Eksyen je lebey, in the end, apa pun tak settle. Hahahaha...


Saturday, November 26, 2016

Baby No.3

My third baby already 6 month old, baru la mak dia nak terhegeh-hegeh nak update blog kan. Well, taking care of baby is handful you know. Plus i always at home being slaves to my 3 kids mana la ada masa nak duduk depan laptop karang cerita. Nak check email pun susah oiiii...



My baby was born on 2nd May 2016, around 7pm (lupa exact time). That day was labour day replacement leave (labour day on 1st May, which fell on Sunday), so my husband ada kat rumah. The night before entah nape memang dah tak boleh tidur, tak sakit pun but i couldn't sleep till about 4am kot. That day about 9am i nak gi breakfast dengan my mother, she came few days earlier to take care of me during confinement. Suddenly terasa macam kejang below my abdomen, where you feel period paid. Time dok pikir aik, tak kan dah contraction kot. I was on my 38th weeks, last time i deliver my daughter also on 38th week. I igonore je sakit tu, pegi je breakfast. Tapi time breakfast tu memang dok makin kerap rasa sakit, every 15min macam tu. Balik rumah husband tanya nak gi hospital ke? Actually that day i dah plan nak gi lunch rumah my cousin, so i cakap kat husband after lunch sana kita terus gi hospital because i also taknak kena tahan lama kat wad, boleh lagi tahan sakit ni.

Dah sampai rumah my cousin around 2pm, the pain became intense. Tengah sembang pun boleh chup jap pasal nak tahan sakit. My cousins gelak je tengok i berkerut tahan sakit. Gigih jugak la makan. Sedap lauk dia oiii..pantang nanti takleh melantak sukati dah. Habis makan, i mintak permission my cousin nak mandi kat rumah dia sebelum serah diri kat hospital. After bath terus mintak diri pasal dah sakit sangat and jarak contraction pun makin dekat.

Admitted hospital around 5pm. Nurse check dah buka 4cm, katanya dinding rahim dah lembut. After my doc pecahkan air ketuban tu, bermula la detik meronta-ronta atas katil tahan sakit yang setengah mati. Pegang besi katil punya la kuat pasal nak tahan sakit. Bila time nak teran keluar i dah jadi letih. That time dok pikir kalau doc nak operate pun i bagi je pasal tak larat dah teran. So doc keluar la mesin vacum to expediate the process. Alhamdulillah akhirnya keluar jua anak lelaki ku yang bernama Aidan Amir dengan berat 3.1kg. Tak terkata leganya setelah keluar. Really, birthing experience is really really special. Sebab tu la para ibu memang terasa sangat kalau anak buat lebih kurang kat dia kann. Eh sebak plak dok type ni.



Syukur Alahamdulillah, Aidan dilahirkan dengan sihat. Dah nak masuk 7 bulan dan dia tak pernah sakit or demam. Mungkin pasal kali ni dapat directly breasfeed him fully and personally jaga dia sepenuh masa. Kita tengok hasilnya nanti, ada beza tak Aidan ni yg dijaga sepenuhnya by me dan kakak & abangnya yang dijaga pengasuh. Apa pun, harap jadila insan yang terbaik dan membanggakan ibu bapa. Amiiiinnnn..